“Tavaramerkkinä Luolamies”

Retkeily: Eräopas Mikko Lemmetti tuntee Etelä-Konneveden kansallispuiston luolat ja luolastot.
Teksti: Kristiina Hurmerinta. Julkaistu kokonaisuudessaan Laukaa-Konnevesi-lehdessä 2019, tässä lyhennettynä.
Kuvat: Heikki Sulander / Sulanderphoto

Eräoppaaksi kouluttautunut Lemmetti on kolunnut kansallispuiston kallionkolot monia muita tarkemmin. Hyvän luolanenän ansiosta on löytynyt useita kiinnostavia kohteita.

– Jätin leipätyönä tehdyt käännöstyöt vuonna 2011 käytännössä kokonaan. Enää käännän vain silloin tällöin pyynnöstä mm. matkailuaiheisia tekstejä suomesta englanniksi, filosofian maisteri Mikko Lemmetti kertoo.

Luonto veti siinä määrin puoleensa, että hän kouluttautui ensin ympäristönhoitajaksi ja alkoi sen jälkeen miettiä, olisiko hänestä eräoppaaksi.

Siitähän saa parhaiten selvän hakeutumalla koulutukseen. Hän valmistui eräoppaaksi Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistosta vuonna 2018.

Eräoppaana hän rakentaa palvelukokonaisuuksia asiakkaittensa toiveiden mukaan. Luonnossa retkeillään osaavan oppaan kanssa ympäri vuoden.

– Luonto antaa minulle voimaa, rauhaa ja uusia ideoita. Olen joka päivä luonnossa, Mikko kertoo.

Ammattimainen retkeily Etelä-Konneveden kansallispuistossa on avannut eräoppaalle alueen saloja retki retkeltä enemmän. Hankittuaan itselleen Hanhitaipaleelta tilan, alkoi tapahtua. Mikko huomasi yllätyksekseen, että hänellähän on varsin kehittynyt luolanenä, sillä luolia alkoi löytyä yksi toisensa perään, läheltä ja kaukaa.

Yhtä suurinta löytöä Kalajanvuorella oli todistamassa myös Yleisradion kuvaaja ja toimittaja. Etsintäretken alkuun löytyi vain koloja ja lohkareita, mutta eipä aikaakaan, kun tuli täysosuma. Paikallisen isännän antama vinkki piti paikkansa. Retkeläiset olivat bonganneet varsinaisen aarteen.

– Alhaalla kivien välissä näytti olevan suurikokoinen luola. Laskeuduimme alas köyttä apuna käyttäen. Sitten huomasin, että olin laskeutunut yhteen hienoimmista luolista, mitä olin koskaan nähnyt. Luolassa oli maaginen tunnelma. Jääpuikot riippuivat katosta, kuin tippukiviluolassa, hän kertoo.

Suurella luolalla on pituutta ja korkeutta kuutisen metriä, mutta leveyttä vain noin kolmisen metriä.

– Olihan se aikamoinen sali. Näin suurta yhteistä tilaa ei liene monessa Suomen luolassa, Mikko kertoo.

Luolanenänsä ansiosta hän löysi erään mielenkiintoisen louhikon luokse viime talvena lumikenkäretkellä. Tarkempi tutkimus oli jätettävä kuitenkin kesään, sillä luolaan ei olisi päässyt millään talvisaikaan. Kesän alussa Lieninkorvesta varmistui sitten veret seisauttava luolasto. Se edustaa lohkareluolaa, joka on syntynyt jäätikön kasatessa päällekkäin lohkareita.

Suomen luolat ovat jääkauden perintöä ja syntyneet kilometrien paksuisen jään murskatessa kalliota ja ovat pääosin lohkare-, rako- ja lippaluolia. Geologisesti ja arkeologisesti kiinnostavia luolia löytyy maastamme noin 1000. Kuuluisin on Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Susiluola, jonka iäksi arvellaan jopa 100 000 vuotta.

Mahtoiko kansallispuistomme luolissa asua ihmisiä ennen viimeisen jääkauden alkua?

– Mukanani olleen arkeologin mukaan ei, sillä kansallispuiston maisemissa olevat luolat ovat syviä ja niihin pääsee helposti vettä. Tästä syystä ne ovat sopineet ainoastaan tilapäiseen käyttöön. Kolmisoppisen luolassa oleva vesi on myös kesäisin jääkylmää samoin kuin Lieninkorven luolassa, hän kertoo.

Luolia on sanottu aikoinaan tietäjien kirkoiksi ja pirujen pesiksi. Ne ovat tarjonneet oivan turvapaikan ihmisille kivikaudelta lähtien. Luoliin on päässyt piiloon vainoa, sotaa, Isovihaa.

Luolat ovat toimineet myös kalastajien kalakellareina ja antaneet mukavan suojan pontikankeittäjille.

– Rautavuoren kupeessa on muun muassa Sotamiesten luola, Mikko Lemmetti kertoo.

Perimätietona kulkeneet tarinat luolista ovat varmistaneet, että ikivanhoja piilopaikkoja ei ole unohdettu.

Mikolla on paljon mielenkiintoista tietoa luolista ja luolaretkistä sekä kokemusta niihin laskeutumisesta.

– Tämmöisiin paikkoihin meno on tottumattomalle todella vaarallista, enkä suosittele sinne menemistä ilman asianmukaista opastusta ja riittäviä varustuksia.

Periaate, joka päivä luonnossa, tuottaa myös tulosta.

Hits: 137